Wil jij een dosis antibiotica bij je hamburger?
Grote fastfoodketens als Starbucks, Burger King en KFC doen nog steeds te weinig om te zorgen dat het vlees dat ze gebruiken vrij van antibiotica is. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van een club Amerikaanse milieu-, consumenten- en gezondheidsorganisaties.
De National Resources Defense Council heeft 25 fastfoodketens beoordeelt op hun inzet om antibiotica te weren in de productieketen van vlees. Ze hebben websites en jaarverslagen bekeken, en zijn bij de bedrijven langsgeweest om te zien of het beleid ook zorgvuldig wordt uitgevoerd, schrijft The Guardian.
Negen ketens krijgen een voldoende, twee keer zoveel als vorig jaar. Maar de meeste ketens scoren ondermaats.
Verenigde Naties
Vrijdag spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over antibiotica-resistentie. Wereldwijd sterven jaarlijks 700.000 mensen omdat antibiotica niet meer werkt. En dat aantal neemt toe tot tien miljoen in 2050, volgens een rapport van de Britse overheid.
Een belangrijke oorzaak voor resistente bacteriën is onzorgvuldig en veelvuldig gebruik van antibiotica in de veehouderij. In de bioindustrie krijgen dieren vaak preventief antibiotica om infecties te voorkomen of om de groei van het vee te stimuleren.
Volgens onderzoek van de Wereldbank kunnen resistente bacteriën net zoveel economische schade aanrichten als de financiële crisis van 2008.
Subway en McDonald's
Subway en McDonald's hebben recent hun beleid aangescherpt. In het onderzoek van dit jaar is Subway de grootste stijger: van een F in 2015 naar een B dit jaar. In maart begon het bedrijf met antibioticavrije kip. In navolging van Subway's statement dat het helemaal antibioticavrij wil zijn in 2025.
McDonald's ging van C naar C+. In augustus maakte het bedrijf bekend dat alle kip in z'n ruim 14.000 restaurants in de VS antibioticavrij is.
Sommige van de grootste fastfoodketens, waaronder KFC, hebben geen actie ondernomen. Ook Starbucks en Domino's krijgen een F.